Szőrös történetek

1979-ben még Madonnának is természetes volt, hogy szőrös a hónalja. Ma már más világot élünk.

2011.01.12. 17:54 L.Sakka

Amit a szőrről tudni lehet

végleges szőrtelenítésAmikor megszülettünk csak puha kis pihéink voltak mindenhol, amik a felnőtté válás következményeként egyre erősebbé és dúsabbá váltak. De miért és hogyan történt mindez? Kezdjük a legelejéről.

A szőrszál ugyanúgy, mint például a bőrünk, több rétegből áll. Kívülről a cuticula védi, ezen belül van a kéreg, ami az ezen belül található velőt fedi. A szőrszál a szőrtüszőből/hajhagymából fejlődik ki, ami a bőrünk második rétegében, az irhában található. Maga a szőrszál alapvetően keratinból áll és bár lehet, hogy nem is gondolnátok, de a szőrtüszőhöz simaizmok is kapcsolódnak. Ezek emelik fel a bőr felszínéről a szőrt, ha libabőrös leszel. :)

A szőrszálak növekedésének három fázisa van. Az első, a növekedési fázis, amikor a hajhagyma még szorosan tapad a papillához, a kötőszöveti szemölcshöz. Az átmeneti fázisban leáll a sejtosztódás, a tüsző a szőrhagyma alapjáról leválva a follicullus csatornában felfelé. A harmadik, nyugalmi fázisban a szőrhagyma teljesen elszarusodik, a szőr pedig már magasan helyezkedik el a szőrcsatornában, várva a szőrszál kihullását.

A szőrszálak számára aktív időszak a növekedési szakasz, amelynek hossza testtájanként változó. A legrövidebb idő alatt a bikini vonal ér el az átmeneti szakaszig, ott mindössze 1-3 hónap az aktív időszak, szemben a lábainkkal, ahol 2-5 hónapig is él egy szőrszál. Az aktív időszakban a szőr mennyisége is igencsak változó. A karokon 20%, a bikini vonalnál 30%, a bajusz, szakáll résznél 70%, a lábon 20%, a hónaljon pedig 30% szőr van rajtunk a növekedési szakaszban. Kb ez a normális, de van olyan ember is, akinél ezek az értékek alacsonyabbak vagy éppen magasabbak. A túlzott szőrnövekedés oka lehet hormonális probléma, gyógyszeres kezelés mellékhatása, de lehet egy külön alkati adottság is.

Ma már léteznek különféle szőrnövekedést gátló krémek is. Ezeket eleinte naponta, de van, hogy naponta többször is alkalmazni kell. Ezek sajnos nem jelentenek végleges búcsút a szőrszálaktól, tehát addig hat, amíg kened vele magad. Szóval ha tényleg végleges szőrtelenítésről álmodozol, még mindig csak a lézerhez fordulhatsz.

Szólj hozzá!

Címkék: bikini szőr szőrtelenítés szemöldök borotválkozás hónalj végleges szőrtelenítés szemöldökszedés


A bejegyzés trackback címe:

https://szortelenul.blog.hu/api/trackback/id/tr292579356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása